Langtur i elbil, tips og tricks

Jeg har efterhånden haft elbil i et pænt stykke tid og været på en del lange ture, blandt andet til Sydfrankrig. Vi har ikke foretaget den store planlægning og det er gået helt uden problemer, men eftersom elbiler er lidt anderledes end benzinbiler er en smule planlægning ikke helt af vejen. Her er mine bedste råd:

Din bil har forhåbentlig en god indbygget navigation der automatisk guider dig til ladestop, men hvis du sidder hjemme og planlægger din rute, er det ultimative routeplanlægnings website https://abetterrouteplanner.com/ Du kan også bruge den som app i carplay/Android auto hvis din indbyggede navigation ikke har ordenlig support for ladning. I a better route planner får du mulighed for at vælge din bil, hvor meget strøm den har ved afgang og hvor meget strøm, du vil ankomme med. Så foreslår den en rute komplet med ladestop og hvor længe de anbefaler at du lader hvert sted (Når man kører langt i elbil kan det tit ikke betale sig at lade bilen fuldt ved hvert ladestop). Det skyldes, at når man hurtiglader en bil, vil den ikke lade med samme hastighed fra 0-100%. Den lader hurtigst når batteri procenten er lav og bliver langsommere jo mere strøm der kommer på. Derfor er det mere effektivt kun at lade delvist.

Når du bruger a better route planner skal du starte med at vælge din bilmodel og hvor meget strøm den har når du skal afsted. Dette bruger den til at planlægge lade pauser. Ved visse bilmodeller kan du koble den til din bil (fx Tesla) så den kan bruge live data om din rækkevidde.

Offentlig lader

Når du har gjort det indtaster du din rute og du får et eller flere forslag. På min route nedenunder kan man se at den sammenlagt har planlagt 1 time og 56 minutters opladning som den har fordelt ud over ruten. Når du folder et ladepunkt ud, kan du se hvor længe den anbefaler, at du lader og et prisestimat.

Offentlig lader

Når du opretter ruten kan du også vælge hvor meget strøm du gerne vil ankomme med, så for eksempel hvis du bare skal hjem hvor du kan oplade, behøver du ikke have ret meget strøm tilbage.

Ladning på vejen

Når du har planlagt ruten er det også en god ide at kigge på faciliteterne ved ladestanderne. For at undgå unødvendige stop er det en god ide at vælge ladepunkter hvor der er toiletter og mulighed for spisning. Eftersom det tager længere tid at lade end at fylde tanken, er det også en god ide at planlægge ladning når du alligevel skal holde frokostpause.

Hvis du kører så langt at du overnatter på vejen er det en rigtigt god ide at vælge et hotel hvor der enten er lader på parkeringspladsen (en hel del Tesla ladere er på hotel parkeringspladser i tyskland/frankrig) eller lige i nærheden, så du kan starte med 100% batteri næste morgen.

Det er også en god ide at have konti hos mere end et ladenetværk. Hvis du kører i Europa vil jeg anbefale at du opretter konti hos tesla (du behøver ikke at kører i en tesla for at lade hos dem) og ionity, der begge har gode europæiske netværk. Derudover kan det være en god ide at oprette en konto hos shell recharge der giver dig adgang til en lang række af forskellige ladenetværk i Europa.

Når du skal afsted så start med at oplade din bil til 100% så du kan have færre ladestop. Hvis din bil understøtter det og det er meget varmt eller koldt, så forvarm eller forkøl kabinen, imens bilen oplades. Dette giver dig mulighed for at optimere komforten i kabinen uden at bruge strøm fra batteriet under kørslen.

Under kørslen

Du skal også huske at holde en lille smule øje med energiforbruget undervejs, jo hurtigere du kører, jo mere strøm bruger du. Selvom man er på den tyske autobahn, behøver man ikke køre med speederen i bund.

Hvis du skal på tur om vinteren, så skal du også huske at de fleste elbiler giver kortere rækkevidde når det er frostgrader. Så det er endnu vigtigere at forvarme bilen imens du lader.

Har du noget du synes jeg har glemt eller har du andre gode ideer, så send mig en mail!