Clever, ikke særligt smart opladning

Jeg har nu haft Clever som mit opladningsabonnement til min elbil i næsten et år og tænkte, at det var på tide med en anmeldelse.

Jeg fik et godt tilbud på oprettelsen i forbindelse med min leasingaftale (tjek det, de har ofte gode tilbud via bilforhandlere). Installationen af laderen udføres af en elektriker, der kommer ud og tilføjer et ekstra relæ til din el-tavle og trækker kabel til det sted, hvor laderen skal placeres (de tilbyder ubegrænset kabelføring). Som standard borer de igennem næsten ved eltavlen og trækker kablet langs ydersiden af huset. Jeg fik dog overtalt elektrikeren til at trække det over loftet, og installationen ser pæn ud.

Clever har en fremragende app, hvor du kan styre opladningen både når du er ude og hjemme. Når du er ude, kan du se deres ladere på et kort samt hvor mange ladestik der i øjeblikket er optaget ved en given lader, og du kan starte opladningen, når du er ved en lader (du kan også bruge det nøglekort, du får fra dem).

Offentlig lader

Jeg har ikke haft store problemer med appen, men det synes ikke, at statussen på, hvor mange stik der er optaget, opdateres i realtid. Jeg har bemærket, at der nogle gange har været flere stik i brug end appen viser. Appen kan heller ikke opdage, om nogle af laderne er i stykker.

Når du oplader hjemme, kan du se opladningens status og hvor meget strøm du har brugt og hvornår. Du kan også indstille det, Clever kalder “intelligent” opladning, men mere om det senere.

Clevers ladere vises også i Teslas navigation, men der er ingen information om, hvor mange ladestik der er, og hvor mange af dem der er optaget.

Det største problem med Clever er efter min mening, at deres hurtigladere alt for ofte er optaget i spidsbelastningsperioder, og Clever gør ingenting for at hjælpe med at få folk videre hurtigt. Dette betyder, at man simpelthen ikke kan stole på Clever. Det er en meget bedre idé at søge efter Tesla-ladere (som også kan bruges uden at køre en Tesla, du skal blot downloade deres app og oprette en konto), men så er opladningen ikke inkluderet i et Clever-abonnement. Hvis en Tesla-ladestation er travl, vil ladestanderne maksimalt oplade bilerne til 80%, og hvis man lader bilen sidde i ladestanderen længe efter den er færdig, vil man blive opkrævet en parkeringsafgift (bare rolig, appen vil advare dig flere gange, før det sker). Dette sikrer, at folk kommer hurtigt videre, så risikoen for at sidde i kø og vente på en Tesla-lader er meget lille. Tesla giver også en estimeret ventetid, hvis der skulle være kø.

Clevers opladningsabonnement koster nu 799 kroner (699 i visse tilfælde) om måneden for det, der engang var ubegrænset opladning. Efter prisstigningerne i 2022 på el har de måttet revidere deres system. De tilbyder stadig ubegrænset opladning, men for at styre omkostningerne har de indført et meget komplekst system, hvor der pålægges en ekstra pris per kilowatt-time, når månedens gennemsnitspris overstiger et bestemt niveau (detaljer her: https://clever.dk/vaerd-at-vide/energitillaeg ). De seneste måneder (marts og april) har der ikke været noget tillæg, i februar var det 13 øre per kilowatt-time, og i januar 10 øre.

Så med mit forbrug på omkring 400-450 kWh har jeg betalt cirka 40-45 kroner ekstra i januar og februar. Jeg kan se udfordringen ved at tilbyde ubegrænset opladning, men det er et meget uigennemsigtigt system, de har indført. Jeg ville nok have foretrukket en form for maksimalt forbrug i stedet for dette tillæg.

Hvis man skifter til Clever som elselskab og aktiverer “intelligent” opladning, får man 100 kroners rabat på opladningsabonnementet, så det ender på 699 kroner. Ideen bag intelligent opladning er god, men de fleste biler kan håndtere det selv, og Clevers implementering er ikke særlig intelligent (det virker snarere dumt). Da Clever-boksen ikke kan kommunikere med bilen, ved den ikke, hvor meget den skal oplade, så du skal manuelt vælge et antal kilowatt-timer, der skal oplades (sammen med en vurdering af, hvor mange kilometer det svarer til, hvilket ikke nødvendigvis stemmer overens med virkeligheden). Du får stadig rabatten, selvom intelligent opladning er indstillet til for meget, så det er sandsynligvis den foretrukne indstilling. Det ville have været meget nemmere at bruge Teslas intelligente opladningsindstilling, men så ville jeg ikke have fået rabatten.

Intelligent opladning

Som sagt har jeg ikke været super tilfreds med mit Clever-abonnement. Hvis jeg ikke havde fået rabat på oprettelsen, ville jeg sandsynligvis have valgt en anden løsning, hvor jeg betaler direkte for den strøm, jeg bruger. Det var acceptabelt at betale lidt ekstra for flatrate-ladning, dengang det inkluderede alt, men nu hvor elpriserne alligevel spiller en rolle, ville det være mere gennemskueligt at betale direkte for strømmen.

Hvis du næsten udelukkende oplader hjemme på din egen lader, kan Clever muligvis ikke betale sig;

det er billigere med en løsning uden “flatrate”-abonnement. Jeg ser to til tre scenarier, hvor Clever giver mening:

  1. Hvis du ikke bor et sted, hvor du har adgang til at oplade på din egen ladestander, kan du spare mange penge ved at vælge abonnementet i stedet for at betale direkte på offentlige ladestandere.

  2. Hvis du kører meget, vil abonnementet sandsynligvis være billigere end at betale per kilowatt-time.

  3. Hvis du ofte befinder dig steder, hvor det giver mening at oplade på en af Clevers (mange) langsomme ladere, der ofte er i bymidter, indkøbscentre og turistattraktioner.

FDM har en fremragende test, hvor du kan indtaste dit kørselsbehov, og den vil foreslå den bedste opladningsløsning for dig https://fdm.dk/beregnere/ladeloesning.