Hvad er icloud+ e-mail hosting og hvorfor er det fedt at Apple hoster din e-mail?

Som noget relativt nyt har Apple givet mulighed for at man kan bruge ens eget domænenavn (fx martinschultz.dev) til icloud email. Så du er ikke længere bundet til at have [email protected] hos Apple men kan have [email protected] som dit Apple ID og e-mailadresse.

Det kræver at du har købt domænet i forvejen og du kan ikke have din eventuelle hjemmeside hos Apple. Det Apple giver dig er professionelt hostet e-mail til en meget lav pris.

Hvis du i forvejen betaler for icloud (deres priser starter ved 7 kr om måneden og dækker hele din familie) har du automatisk icloud+ der inkluderer e-mail på dit eget domæne.

Hvis du køber et .com domæne vil den udbyder du køber domænet ofte inkluderer DNS men hvis det er et .dk domæne skal du selv sørge for det. Det kan blandt andet være hos cloudflare som jeg selv bruger.

Hvorfor eget domænenavn?

Fordelen ved at bruge dit eget domæne til din e-mail er at du ejer domænet og kan frit flytte det til en anden udbyder. Det kunne blive relevant hvis de skulle lukke din konto eller begynde at levere en dårligere ydelse. Så hvis du skifter udbyder, vil din e-mailadresse ikke ændre sig, hvorimod hvis du bruger en almindelig @gmail.com eller @icloud.com adresse vil skulle opdateres alle de steder du har brugt adressen med stor risiko for at du glemmer noget.

Hvorfor bruge icloud?

Fordelene ved at lade icloud håndtere din e-mail er umiddelbart:

  • Professionel e-mail hosting til en meget lav pris.
  • Fungerer med så godt som alle mail klienter, men endnu bedre med Apples egne platforme.
  • Apple giver god privatlivs beskyttelse, for eksempel beskytter de automatisk din e-mail imod sporing og andre uønskede ting.
  • Hvis du ikke længere ønsker at betale, kan du ikke modtage nye e-mails på domænet men du mister ikke adgangen til de e-mails du allerede har modtaget.

Hvorfor ikke?

De negative ting ved icloud e-mail hosting er umiddelbart at du ikke kan dele e-mailadresser med folk uden for din icloud ”familie” og at man har et begrænset antal e-mailadresser. Du kan maksimalt oprette tre adresser pr bruger for hvert domæne man har. Man kan heller ikke oprette catchall adresser.

Hvad er icloud familie opsætning?

Icloud familie deling er en mulighed for at du kan dele alle dine Apple køb med resten af din familie. 

Det der kan deles er:
-	Icloud plads og e-mails
-	App, musik og film køb
-	En del abonnementer 

Du kan også for børn sætte forældre godkendelse på når til fortager køber eller andet.

Du skal blot tilmelde alle dine konti til familie deling her: https://support.apple.com/da-dk/HT201088

Der er to ting du skal være opmærksom på. Når familiedelingen bliver sat op, vil alle køb dele samme betalingskort samt familiegruppen kan se de appkøb som alle har foretaget da de får gratis adgang til dem.

Når du skal sætte dit domæne op, skal du starte med at logge ind på icloud.com og vælge indstillinger.

Her skal du vælge custom e-mail domain og vælge ”add a domain”.

icloud opsætning

Nu skal du vælge om det kun skal være dig der skal bruge e-mailadresser på domænet eller om resten af dine familiemedlemmer også skal have adgang til det.

icloud opsætning

Indtast domænet.

icloud opsætning

Derefter skal du indtaste de e-mailadresser du bruger på dit domæne og godkende dem ved at trykke på et link i den e-mail du får tilsendt. Du kan altid tilføje flere senere.

icloud opsætning

Nu skal du sætte DNS op så andre e-mail servere ved hvor de skal aflevere din e-mail. Hvis Apple understøtter din udbyder, tilbyder de selv at lave den korrekte opsætning, ellers får du noget information du selv skal indtaste på din domæne udbyders hjemmeside.

icloud opsætning

Jeg bruger cloudflare og icloud tilbød selv at lave den korrekte opsætning hvis jeg lod dem logge ind. Efter at opsætningen er færdiggjort skal du vente på at de verificerer domænet.

icloud opsætning

Her fik jeg et problem, jeg kunne ikke komme videre i opsætningen da den ikke kunne verificere mit domæne, selv om icloud selv havde lavet de nødvendige ændringer. Jeg ringede til Apple support og efter mindre end et minuts ventetid snakkede jeg med en medarbejder, hun kunne ikke løse problemet men viderestillede mig til en anden medarbejder der oprettede en sag på det. Dagen efter ringede de tilbage og forklarede hvordan jeg løste problemet. Efter det blev domænet verificeret øjeblikkeligt.

icloud opsætning

Hvad er spf og hvad var fejlen?

Til de mere teknisk interesserede så var problemet at Apples guide prøvede at modificere mine eksisterende indstillinger i stedet for bare at indsætte nye. 

Min eksisterendne SPF record den ændrede den til at hedde v=spf1 redirect=icloud.com include:_spf.google.com ~all hvilket jeg mener burde være korrekt (referencen til google skyldes at de var min gamle email host) men som Apple ikke kunne validere. 

Da jeg ændrede den til v=spf1 redirect=icloud.com efter at have snakket med Apple support blev domænet straks godkendt.

Når du bruger din icloud e-mail kan du tilgå den på forskellige måder.

  • Icloud.com webmail

De har en ok webmail, den er ikke specielt hurtig men den er pæn og virker fint.

  • Apple mail på iphone/ipad/mac

Apple har en glimrende mailklient til deres egne platforme. Her får du også mailen øjeblikkeligt, du behøver ikke at sætte den til at tjekke post med et par minutters mellemrum.

  • Outlook på windows

Hvis du bruger icloud på windows kan den selv sætte din e-mail op, den dækker også icloud fotos og filsynkronisering.

icloud opsætning

  • Andre klienter

Hvis du vil bruge et andet e-mailprogram, skal du selv sætte det op på den lidt mere omstændelige måde. Det kan du læse mere om her: https://support.apple.com/en-us/HT202304

Anmeldelsen

I forhold til de mest udbredt mailudbydere der tilbyder eget domæne klare apple sig rigtigt godt. Servicen er stabil og uden underligheder. Den opfører sig langt mere som en traditionel email service end google gmail gør hvilket for mig er et plus.

Det største minus jeg ser ved løsningen er at apples produktivitetsprogrammer fungerer overraskende dårligt sammen. En ting der virkeligt ikke fungerer ret godt er at lave mails om til opgaver man skal huske. Hvis jeg får en mail hvor der er noget jeg skal gøre på et givent tidspunkt (fx betal regning, husk at kontakt X) kan jeg hos google eller i office 365 med et enkelt klik have mailen om til en todo og tilføje dato for deadline.

På en mac er den eneste måde at gøre det at trække mailen over i reminder app’en (begge skal kører samtidigt) og tilføje dato. Det er ikke slemt men når man så tjekker sin iphone kan man kun se overskriften og ikke læse selve mailen.

På iphone kan man reelt ikke lave en reminder fra en mail, man kan markere tekst fra mailen og dele med reminder app men man kan ikke få hele mailen over.

Hvis jeg skal sammenligne med andre udbydere, ser jeg umiddelbart google workspace og fastmail som konkurrenterne. Her vinder icloud stort på prisen, hos google koster email plus deres andre tjenester minimum 40 kroner om måneden pr bruger. Hos apple icloud kan du nøjes med 7 kr om måneden for op til 5 brugere. Du får også apples automatiske privatlivs beskyttelse, som de andre ikke tilbyder.

Hvis man i forvejen betaler google for ekstra plads til for eksempel google photos kan dog opveje den ekstra udgift. Om man fortrækker, googles interface frem for apples er nok mest en smagssag, begge dele er yderst velfungerende. Den eneste klare fordel ved google er at der ikke er nogen (praktisk talt) grænse for hvor mange domæner og email adresser man kan oprette for en enkelt bruger.

Hos fastmail koster det ca 35 kroner pr bruger om måneden og man får kun email og kalender, ikke nogen af de yderligere tjenester som apple og google tilbyder.

Microsoft har ikke rigtigt et konkurrerende produkt for private, deres office 365 family har delvist email hosting indbygget men de kræver at domænet er købt hos godaddy.com (og dermed ikke understøtter .dk domæner) og det virker ikke som et produkt de prioriterer.

Derudover er der en række mindre mailudbydere så som hey.com, mailbox.org og protonmail. De har meget specielle fokusgrupper og om du har lyst til at have din email hos dem kommer meget an på hvordan du passer ind i deres meget specifikke fokus. Jeg har tidligere anmeldt protonmail her.

Du kan selvfølgeligt også ofte hoste din email hos dem der evt hoster din hjemmeside så som one.com, jeg ville dog personligt fortrække en mere dedikeret mail udbyder.

Når du vælger mail udbyder er der også en meget vigtig ting at overveje, hvad sker der hvis du holder op med at betale? Der sker ting og sager i livet der nogle gange kan forhindre dig i at betale, du kunne for eksempel blive alvorligt syg eller af andre årsager blive forhindret i at få ordnet betalingerne i en periode. Her er det vigtigt at du vælger en udbyder der ikke sletter eller spærre adgang til din allerede modtage email så du ikke risikere at miste data. Her markerer apple, google og microsoft sig klart bedst.