Amazon Kindle Oasis anmeldelse

Jeg elsker at læse bøger, så nemt kan det siges. Jeg læser fysiske bøger og har i mange år læst e-bøger på min Kindle paperwhite der nu er blevet opgraderet til en Kindle oasis.

Kindle Oasis er Amazons topmodel inden for e-bogs læsere og jeg er rigtigt godt tilfreds med den. Den har en flot skærm til tekst der opdaterer lynhurtigt og den er meget tynd og vejer markant mindre end en moderne iPhone. Batterilevetiden er for mig, hvor jeg læser meget, omkring halvanden til to uger hvilket er mindre end min gamle paperwhite men stadig fuldt ud acceptabelt og bedre end nogen tablet jeg har brugt.

kindle oasis

Hvorfor endnu en enhed at læse bøger på kan du måske spørge, når jeg har så mange andre muligheder?

  • Ingen notifikationer og andet der kan distrahere, hov, en ny notifikation, hmm er der sket noget på Facebook og andre uvaner.
  • God batterilevetid, selvom den har dårligere batteritid end min gamle Kindle paperwhite lever den 1,5 til 2 uger selv ved hård brug.
  • Skærmen er bedre til læsning end en telefon men samtidig lille nok til at den er nem at tage med.
  • Det er nemt at få bøger til den, man kan med et enkelt klik købe amerikanske Amazon bøger til meget lave priser. Hvis man har ikke-kopibeskyttede bøger eller dokumenter fra andre kilder kan man nemt overføre dem via e-mail eller direkte fra computeren. Mere om det senere.
  • God funktionalitet til at markere tekst/noter som man kan tilgå via en browser.

Det kan gøres på to måder, enheden får en e-mailadresse som man blot kan maile filerne til eller man kan slutte den til computeren med et USB-kabel og bare trække filerne over.

Der er to begrænsninger i de filer den kan læse:

  • Den understøtter kun Amazons kopi beskyttelse så hvis man køber e-bøger fra andre udbydere skal de være ubeskyttet (man kan fx ikke læse de e-bøger man kan låne på biblioteket og kun de ikke-DRM beskyttede bøger man kan købe på saxo.dk eller google play books).
  • Den kan kun læse word, pdf og .mobi e-bogs filer.

Hvis man har bøger i andre formater, kan man anvende programmet [calibra] (https://calibre-ebook.com/) til nemt at konvertere sine filer. Det findes til både mac og windows. Brugergrænsefladen er ikke køn men det er meget anvendeligt.

PDF filer med tekst fungerer fint, hvilket man ikke kunne sige om den gamle paperwhite men komplekse fagbøger med diagrammer og illustrationer er stadig ikke optimale.

Når man læser fagbøger er note/highlight funktionaliteten en rigtigt god hjælp. Når man markere tekst eller skriver en note i bogen kan man logge ind på https://read.amazon.com/ og se alle sine noter/markeringer. Her kan man så nemt overskue dem og eksportere dem til andre dokumenter.

De bøger man køber på amazon.com eller direkte på Kindle dukker automatisk op på kindlen hvis den er sluttet til et wi-fi netværk. Hvis man har deres app installeret på telefonen vil den også automatisk synkronisere ens nuværende placering i bøger. Amazons engelske bogpriser er også en hel del lavere end de danske.

Hvis man vil have en kindle i Danmark, er man nødt til at købe den på amazon.com or ikke amazon.co.uk som ellers havde været oplagt. Af grunde som du kan finde baggrund til her kan man kun købe engelske ebøger og kindles på amazon.com. Du behøver dog ikke være bange for told og moms, amazon vil håndtere det for dig. Du kan også købe den på en række danske webshops.

Kindle Oasis kan også afspille lydbøger via et bluetooth headset men den kan kun afspille lydbøger fra audible.com, man kan ikke overføre ens egne lydbøger til den.

Det eneste der egentligt skuffer mig, er at den bruger microUSB til at oplade og ikke er opgraderet til det mere moderne USB-C.