AmplifiHD anmeldelse

Min gamle TPLink WIFI-router som jeg brugte som access point kunne ikke længere og skulle skiftes ud. Jeg overvejede at vælge access points fra ubiquitys unifi serie men orkede egentligt ikke hele deres semi-pro setup med controller software osv. Så valget faldt på amplifi linjen fra samme firma hvor jeg købte en amplifi HD router uden mesh points.

amplifi HD

Hardwaren er flot og med en touch screen der rent faktisk er brugbar. Ud over at vise et ur og information om forbindelsen vil den rent faktisk også gøre opmærksom på når der er software opdateringer tilgængelige som man nemt kan installere med et tryk på skærmen.

Opsætningen var nem men ikke helt uden særheder. Jeg sluttede routeren direkte til min fiberkonverter fra hiper hvor den så fortalte mig at der ikke var internetforbindelse. Jeg var nødt til at gå ind under internet og finde menupunktet WLAN ID, som jeg skulle slå til og indtaste det jeg havde fra hiper (101), så virkede det. Jeg synes at den mulighed burde havde været vist i opsætningens guiden. Det er rigtigt rart at den kan erstatte den router der følger med fra hiper, ligesom edgerouteren i mit gamle setup.

amplifi settings

Næste issue var at hastighederne ikke var superimponerende, den kunne på igen måde udnytte min gigabit linje, her skulle jeg igen ind under internet og finde muligheden for hardware NAT. Efter at det er slået til kan jeg trække den fulde gigabit når jeg har en computer sluttet til via kabel. Igen, det virker sjusket at det ikke er slået til som standard, men det var det heller ikke på min edgerouter så det virker som det er sådan de normalt gør.

Amplifi har en indbygget speedtest i routeren, den er dog desværre til grin. Når jeg tester får jeg på min gigabit linje hastigheder imellem 150 og 200 megabit.

WIFI-ydelsen er god, men en nogenlunde central placering kan routeren uden nogen mesh punkter dække mit et plans parcelhus på 165 km2. Hvilken dækning du kan få ud af amplifi HD routeren afhænger af en lang række faktorer så som placering, naboers wifi og de materialer huset er lavet af.

89I stue og køkken der ligger i nærheden af routeren kan jeg med mit udstyr trække omkring 300-400 megabits fra den, i yderpunkterne af huset længst væk fra routeren ligger det på omkring de 80-100 megabit.

Stabiliteten er meget imponerende, jeg har absolut ikke problemer haft med at koble enheder på eller at de har haft en ustabil forbindelse. Jeg har heller ikke oplevet at det har været nødvendigt at genstarte eller fejlsøge på routeren. Amplifi HD har også indbygget VPN funktionalitet, så du udefra kan forbinde til dit eget netværk. Det foregår yderst simpelt hvor man får en kode fra router app’en og indtaster den i deres VPN app (kaldet teleport) som man kan hente til telefoner og tablets. Derefter skal man også slå til at enheder på VPN kan tilgå andre ting på dit netværk.

amplifi teleport

Jeg har ikke set en simplere VPN at opsætte og den fungerer udmærket. Personligt kan jeg bedre lide at bruge tailscale men som en simple og nem VPN har jeg ikke set det bedre. Dog er der et væsentligt hastighedstab, jeg får sjældent hurtigere hastigheder end 15 megabits hvilket er fint til hurtigt at tilgå noget på hjemme netværket men ikke noget der kan arbejdes seriøst over. Amplifi opfordre dig til at bruge deres app til at lave al konfiguration af routeren og det fungere dejligt nemt men der er rent faktisk også et web interface som man kan tilgå (link). Der er ikke meget derinde

amplifi web interface

Dog er deres adblocker en spændende mulighed som man kan slå til. Det er en netværks baseres adblocker i stil med pihole. Den fungerer rigtigt godt og har kun en ulempe, der er ikke nogen måde at whiteliste blokerede adresser som man gerne vil tilgå alligevel. Dog er den ikke specielt aggressiv i sin blokering så jeg opfatter det ikke som et stort problem. Så alt i alt er jeg meget tilfreds. Der findes sikkert hurtigere WIFI-routere men i forhold til pris, nemhed og design har jeg ikke set noget der var mere tiltalende.

På den nørdede side har ubiquiti en masse lækre produkter men jeg synes ikke at jeg med børn, arbejde og projekter gider at bruge penge/tid på at sætte det op og lege med det når mit wifi forbrug ikke er mere komplekst end det er. Set i det lidt længere lys er den nye wifi 6 standard på vej der lover bedre hastigheder og muligheder men da jeg endnu ikke har nogle wifi 6 enheder og det nok tager år før en væsentlig mængde af mine enheder er skiftet ud synes jeg ikke at det var værd at betale ekstra for.

En teknisk udfordring var at da jeg sluttede routeren til fik jeg kun en IPv4 adresse. Hvor jeg forventede både en IPv4 og IPv6 adresse selv om amplifi HD var sat op til dette. Hiper løste dog problemet fra deres side da jeg skrev til dem.

Desværre er amplifi’s IPv6 implementation defekt. Når jeg slår IPv6 til falder hastigheden ned på omkring 250 megabits, hvilket er samme hastigheder jeg får hvis hardware NAT er slået fra. Jeg har ikke det problem på min gamle edgerouter eller med den zyxel hiper sender ud.

AmpliFI’s support kan ikke hjælpe, deres svar efter nogle undersøgelser var:

In HD model, IPv6 is slower than IPv4. In Alien, they provide wired speeds equally fast. This is the reason, wired speeds decrease when IPv6 is enabled. For better speeds, please use AmpliFi HD in IPv4 and disable IPv6.

Det er ret skuffende, men så længe jeg har en offentlig IPv4 adresse kan jeg leve med det. Men anbefalingen må være at hvis man har hiper og vil bruge en amplifi router skal man huske at bestille en offentlig IPv4 adresse (den behøver ikke være fast). Det eneste positivt var at amplifi’s support rent faktisk var hurtige til at undersøge problemet og svare på emails.

Opdatering sommeren 2022, jeg er stadig glad for routeren og de sender stadig regelmæssigt opdateringer ud med ny funktionalitet. For eksempel fik den fornyligt mulighed for at lave et seperat netværk til IoT dimser der så ikke kan nå ens hovednetværk.