Windows Phone set fra en programmørs synspunkt

Tjaa – jeg vandt en Windows Phone (lumia 800) i en konkurrence og har nu brugt den i et stykke tid, og blandt andet udgivet en lille app. Det har givet mig en del oplevelser med Windows Phone styresystemet, både gode og dårlige.

Det gode starter med at lumiaen har en fantastisk hurtig brugergrænseflade, der altid er stabil og programmer starter hurtigt. Den har også rigtigt god integration til både sociale medier og windows live messenger, så man kan for eksempel chatte direkte med ens facebook kontakter direkte fra sms applikationen, i samme tråd som de sms beskeder man har udvekslet med personen – det har jeg ikke set implementeret bedre på nogen anden platform.

Hardwaren i telefonen er også god, i min lejlighed hvor alle udbydere har notorisk dårlig dækning er det den eneste telefon jeg har set kunne finde et 3G signal (som man kan tale fint på), alle andre telefoner har kun kunnet finde et mere eller mindre acceptabelt 2G signal. Jeg har også oplevet færre problemer med at forbinde den til mit bluetooth stereo headset, end på iOS og især android.

Der er dog desværre en lang række begrænsninger i Windows Phone styresystemet. Generelt minder det mere om iOS end android med begrænset multitasking, hvilket dog ikke i sig selv er negativt. Det føles dog ikke nær så veludført som multitasking systemet på iOS og har mange mangler, for eksempel kan VoIP apps så som skype ikke køre samtaler i baggrunden, så hvis man snakker over skype kan man ikke tjekke sin kalender imens uden at samtalen ryger, hvilket er meget irriterende.

Det er også irriterende at programmerne ikke kan snakke særligt godt sammen i forbindelse med at dele filer. Hvis jeg modtager en pdf fil som email kan jeg fint åbne den og se den, men hvis jeg vil dele filen med andre er min eneste mulighed at videresende den originale email. Man kan ikke på nogen måde lave en ny email med filen i, sende den over messenger eller gemme den på skydrive/dropbox.

Copy/paste fungerer heller ikke optimalt, eller rettere det fungerer godt når det virker, men ofte virker det ikke. Der er mange felttyper med tekst som man simpelthen ikke kan kopiere fra, hvilket jeg ikke umiddelbart kan huske har generet mig på iOS eller android.

I hverdagen er det primært at der mangler apps der generer mig, ikke antallet af apps som sådan, men officielle udgaver af apps til udbredte tjenester, så som for eksempel dropbox og instapaper. Der findes tredjeparts programmer der kan forbinde til disse tjenester, men de er langt fra af samme kvalitet som de officielle.

Derudover er Microsoft/Nokia i deres levering af opdateringer tættere på android end på iOS, dvs. de er meget dårlige til at levere opdateringer – tango opdateringen er for eksempel flere uger om at rulle ud til alle enheder og en opdatering til Windows Phone 8 vil ikke blive leveret til nuværende telefoner. Godt nok vil de levere en update med den nye startskærm, men hvis den ikke kommer til at køre WP8 apps tror jeg hurtigt den kommer til at mangle nye ting.

Jeg kan godt lide udviklingsmiljøet – Visual Studio med emulator og debugger er nok det bedst fungerende udviklingsmiljø til mobile enheder jeg har set (men jeg er måske miljøskadet da jeg er gammel C# programmør 😉 ). Jeg synes især at GUI designeren fungerer meget bedre end xcode og eclipse. Debuggeren har også mere funktionalitet (dog er der ikke noget der svarer til instruments til iOS udvikling).

Det API man kan tilgå er dog også meget begrænset, man har ikke særligt meget adgang til telefonen sammenlignet med iOS eller android. For eksempel i min lille app, hvor jeg viser den lokale WIFI ip adresse kan man på android lave et API kald og få den, på iOS kan man iterere igennem netværks interfaces og få alle dens ip adresser – intet af dette er muligt på Windows Phone, her bliver jeg nødt til at sende en multicast pakke ud på netværket og parse svarpakkerne for at regne telefonens WIFI ip adresse ud (hvilket er uelegant og besværligt). Det er for eksempel heller ikke muligt at tilgå clipboardet og hente data ud, brugeren skal lave en manuel paste operation. Så sammenlignet med en iphone er man langt mere begrænset når man udvikler til Windows Phone.

Som konklusion vil jeg nok sige at jeg er meget glad for at bruge lumia’en i daglig brug, den er altid super hurtig og har en meget behagelig brugergrænseflade, men i og med at microsoft har meldt ud at den ikke bliver opdateret til Windows Phone 8, ville jeg ikke kunne anbefale nogen at købe den.